Unge landmænd om fremtiden: Bedre image og god ledelse

11. januar 2019

Brødrene Nicolaj og Phillip Johansen på 26 og 23 år har altid vidst, at de ville være landmænd, og i dag har de ansvaret for en stor del af forældrenes landbrug. De tror begge på fremtiden for dansk landbrug, men også at god ledelse bliver afgørende for, hvordan man i fremtiden driver landbrug. Her kan du læse, hvordan den nye generation af landmænd ser på fremtiden.

De unge landmænd Nicolaj og Phillip driver sammen med deres forældre 4 ejendomme, der alle sammen ligger nær Kalundborg på Vestsjælland. I alt driver de et større landbrug med 600 hektar jord, og den samlede svineproduktion består af 2.000 årssøer, der årligt producerer 62.500 stk. 7 kg grise, hvoraf 23.000 afsættes til en ekstern. Familien opfeder selv de 36.000 til 30 kg grise, og de resterende 3.500 stk. opfedes til slagtesvin.

Brødrene har altid været en del af arbejdet på bedriften, nu er der også en klar arbejdsdeling i familien.

Bred specialisering inden for planteavl og svineproduktion

Nicolaj og Phillip har aldrig været i tvivl om, at landbruget skulle være en del af deres tilværelse og hverdag. De unge landmænd har begge uddannet sig til agrarøkonomer, men hvor Nicolaj har specialiseret sig i svineproduktionen har Phillip kastet sig over planteavlen, og det er i dag ham, der har ansvaret for planteavlen i virksomheden.

Han har altid interesseret sig for præcisionslandbrug og moderne teknologi samt frøavl og specialafgrøder. Derfor har den unge landmand også allerede gjort sig tanker om, hvad fremtiden skal byde:

– Jeg er begyndt at implementere frøgræs og gradueret tildeling af kemi på bedriften i et tempo, så jeg stille og roligt kan udvikle og opbygge min viden på området, fortæller Phillip.

Hvor Phillip har fokus på marken, vil Nicolaj med sine egne ord hellere gå i stalden end sidde i en traktor:

-I 2014, samme år hvor jeg færdiggjorde min uddannelse, købte mine forældre to gårde med svineproduktion, som jeg har stået for driften af, siden vi overtog dem. Min interesse for at skabe resultater og udvikle svineproduktionen er kun blevet større med årene, siger Nicolaj om arbejdet med grisene og ledelsen af de 9 medarbejdere i staldene.

Brødrene tog initiativ til gårdråd

Selvom et generationsskifte ikke er aktuelt på nuværende tidspunkt, har Nicolaj og Phillip alligevel allerede gjort sig nogle tanker om fremtiden. Derfor har brødrene taget initiativ til at oprette et gårdråd:

-Vi har i de sidste par år gået og spekuleret på, hvordan vi skulle udvikle svineproduktionen og overvejet, hvordan vi får startet op med generationsskifte. Derfor har vi blandt andet startet et gårdråd for at få nogle andres synspunkter med ind i vores overvejelser, fortæller de to brødre om fremtiden.

Men familien har ikke travlt med et generationsskifte, men tager det stille og roligt, så de med tiden kan finde en konstruktion, som alle parter er glade for.

Ledelse og image bliver afgørende for, om man får succes

De to landmænd ser lyst på fremtiden, men de ser også nogle udfordringer for fremtidens landmænd – både på virksomhedsniveau og for landbruget generelt.

-I fremtiden skal vi have mere fokus på at rekruttere og lede medarbejdere, da det er en altafgørende faktor i en moderne virksomhed som vores. Tidligere var der meget fokus på at passe bedriften godt, men i og med at landbrugsvirksomhederne er blevet større og har fået flere medarbejdere, er det at være en god leder blevet en afgørende faktor, siger Nicolaj og Phillip.

Men ud over de udfordringer, der i forhold til den enkelte virksomhed, peger de også på landbrugets image, som en stor udfordring for fremtiden landmænd:

-Vi synes, at landbrugets generelle image er blevet en stor udfordring for os som næste generation, og derfor er det vigtigt at forbedre erhvervets image, så vi har befolkningens og politikernes opbakning til at bevare og styrke Danmark som landbrugsland, hvor det også er muligt at udvikle sin landbrugsvirksomhed, lyder det fra den unge generation af landmænd.

Mød de unge landmænd og hør andre fortælle om deres virksomhed

Landbrugets image er ét af de emner, der er på dagsordenen på VKST’s vinterfaglige møder, der løber af stablen de sidste to uger af januar.

På de vinterfaglige møder kan du desuden møde Phillip, Nicolaj og andre lokale landmænd og høre dem fortælle om deres virksomheder og overvejelser om fremtiden. Læs mere om møderne og tilmeld dig et af de fem, gratis møder her.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.