Unge svineproducenter om fremtiden: vi skal være ambitiøse og stille krav

11. juni 2021

Sammen med Tænketanken Frej havde Gefion og DLS sat en gruppe fortrinsvis yngre svineproducenter stævne på Frihedslund Læregård ved Ruds Vedby for at tegne visionerne for fremtidens svineproduktion på Sjælland og øerne.

Workshoppen var den sidste ud af tre, som var holdt samme dag – de to andre i henholdsvis Aalborg og Herning. Men til forskel fra de andre workshops, så foregik mødet helt tæt på grisene: i mødelokalet på Frihedslund er der frit udsyn til søerne gennem et stort vindue.

V-formand en tur i stalden

Jakob Ellemann-Jensen benyttede da også lejligheden til at gå en tur i stalden for at opleve lidt af virkeligheden, som den ser ud for de unge svineproducenter, sammen med blandt andet Christina Kanstrup, der er driftsleder i svinestalden.

Imens drøftede svineproducenterne spørgsmål som: dialog med omverdenen, biodiversitet, miljømål og muligheder og barrierer for fremtidens svineproduktion. En af dem var Joachim Clausen, der driver en svineproduktion ved Sorø, og som også er bestyrelsesmedlem i Gefion:

-Det var en god mulighed for at blive hørt, men også spændende at høre, hvad andre mener, vi bør ændre og finde ud af, om det er realistisk. Vi skal være stolte over vores griseproduktion i et lille land som Danmark, hvor vi har stor kontrol over dyrevelfærd, antibiotika og bæredygtighed, og det skal vi hele tiden arbejde på at udvikle. Vi kan hele tiden udvikle og skrue på nogle ting for at få bedre resultater – jo bedre grisene har det, jo bedre resultater får man, siger Joachim Clausen.

Vi skal stille krav

Efter debat ved bordene fremlagde svineproducenternes deres indspil og tanker om fremtiden for Venstres formand. Noget af det, der trådte tydeligt frem, var, at svineproducenterne er klar til at gribe mulighederne og gerne vil imødekomme ønsker fra forbrugerne i et tempo og på en måde, som også tager højde for, at det tager tid at udvikle og omstille en produktion. Men samtidig var der også en opfordring til at se på mulighederne.

Joachim Clausen er selv en af dem, der har prøvet nye ting. Han var blandt de første til at lade halerne have den længde, som haler har fra naturens side:

-En af de ting, jeg oplever, er, at det er blevet nemmere at forklare til andre, hvad jeg laver. Når jeg for eksempel er til familiefødselsdag, så er det svært at forklare, at man klipper haler på grisene. I stedet er det nemmere at forklare, at jeg bruger længere tid i stalden, fordi grisene kræver mere pasning.

-Jeg har ikke fortrudt min beslutning, men det giver mig nogle flere udfordringer, end jeg har regnet med, fortæller den unge svineproducent.

Dermed er Joachim Clausen med til at understrege den pointe, som flere af deltagerne også bragte frem: som fødevareproducent skal man lytte til forbrugerne og gå i dialog med dem. Samtidig var flere af grupperne skeptiske overfor politiske indgreb, hvor der mangler belæg for, at de virker og fx skaber bedre dyrevelfærd, bedre miljø eller mere natur.

Med til mødet var også NNF, der repræsenterer ansatte i fødevarevirksomhederne, og som blandt andet har engageret sig aktivt i at fastholde svineproduktion på Sjælland og dermed arbejdspladser. Og netop vigtigheden af at fortælle positive historier om, hvordan svineproduktionen bidrager med fx arbejdspladser var flere af grupperne inden på i deres oplæg.

Aftenen sluttede af med debat og spørgsmål til Ellemann-Jensen på græsplænen ved staldene i en sommeraften, der viste sig fra sin bedste side.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)