Vandplaner: Krav fra Miljøstyrelsen til Stege Nor er helt ude i hampen

30. maj 2022

Det er Miljøstyrelsen, der i den nye vandplan sætter krav om, at der skal være ålegræs på 4 meters dybde i en fjord, der ikke er dybere end 3,3 meter.

I forbindelse med, at VKST har lavet høringssvar til vandplanerne, kan foreningen afsløre, at Miljøstyrelsen stiller krav til miljøet, der er faktuelt forkerte, og som fortæller, at styrelsen mangler almindelig viden om noret. Noget tyder med på, at Miljøstyrelsen har en helt basal fejl i vandplanerne. Hvilket får meget store konsekvenser for landbruget i oplandet til Noret.

“Det er under al kritik”

Det er udbredelsen af ålegræs, der bruges til at indikere, om vandmiljøet har det godt. Og i vandplanen er der krav om ålegræs i 4 meters dybde, men det er kun i selve kanalen, at noret har den dybde. Langt de fleste steder er noret mindre end 3 meter dybt. Det får VKST’s næstformand, John Nielsen, til at rette en skarp kritik af Miljøstyrelsen:

-Hvordan kan Miljøstyrelsen stille krav om ålegræs i en dybde, der ganske enkelt ikke eksisterer? spørger John Nielsen og fortsætter:

– Det er under al kritik. Landbrug omkring Stege Nor skal lukke på grund af reduktionskravene – krav som rent fysisk ikke kan opfyldes. Miljøstyrelsen burde have styr på helt basale ting, som fx hvor dyb Stege Nor er. Det her peger endnu en gang på, at vandplanerne er lavet bag et skrivebord af folk, der ikke har sat sig ind i de kystvande, de sætter mål for, siger VKST’s næstformand.

Stege Nor burde slet ikke have krav om reduktion af kvælstof

Samtidig viser VKST’s arbejde, at hvis Miljøstyrelsen satte mål i vandplanerne med udgangspunkt i de faktiske forhold i Noret, så burde alle krav om kvælstofreduktion til landbruget forsvinde, fordi Noret lever op til kravet om ålegræs.

-Med de krav, der er stillet nu, så er der landbrug, der må lukke, fordi reduktionskravene er så store. Og det sker på en faktuel forkert baggrund. Men hvis man regnede med den faktisk dybde, så forsvandt alle krav, siger John Nielsen, der ikke ved, om han skal grine eller græde over fejlen i vandplanerne:

-Det er helt ude i hampen det her. Det minder mest om noget fra Monty Pyton, lyder det fra John Nielsen.

VKST vil kontakte Miljøstyrelsen for at få en forklaring på, hvordan man kan stille krav om ålegræs på en dybde, der ikke findes i selve Noret.

Fotoet øverst viser tydelygt den kraftige påvirkning, som flod og ebbe har på Stege Nor ved udløbet af kanalen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)