Vejen til en bedre bundlinje i kvægbruget

5. november 2021

Det er ikke nyt, at bedrifterne i danske landbrug bliver større og større og mere komplekse. Derfor kræves der i dag også mere og mere af den enkelte kvægproducent at styre sin bedrift. Det kræver systematik og styring og et skarpt øje på en bedre bundlinje.

Ordene kommer fra kvægbrugsrådgiver Lone Hesseldal Andersen fra VKST, der med 30 års erfaring som rådgiver i kvægproduktionen har oplevet udviklingen i branchen på nært hold.

-Et skarpt øje for den gode bundlinje i produktionen er vigtig for at man i dag som kvægproducent kan overleve i erhvervet og ikke mindst for at blive uafhængig i sit arbejde, siger Lone Hesseldal Andersen og uddyber:

-Når du har styr på din bundlinje, får du også en bedre selvforståelse og du kan styre bedriften uden at være afhængig af andre aktører, der skal diktere, hvad du skal gøre.

Stor udvikling i branchen

Ifølge kvægbrugsrådgiveren er det i dag ikke længere nok bare at være landmand og køre på rutinerne. Udover at der naturligvis skal være balance mellem input og output er reglerne i branchen i dag også en stor aktør i produktionen.

Har man ikke det, så mister man balancen, og i sidste ende lykkedes man ikke

-Det er blevet så komplekst i dag i forhold til lovgivning og afsætning i kvægproduktionen, at man i dag er nødt til at have en vis systematik og en snorlige styring af sin bedrift. Har man ikke det, så mister man balancen, og i sidste ende lykkedes man ikke, siger Lone Hesseldal Andersen.

Hun påpeger også selve ledelsen i bedriften som et af de vigtigste aspekter af styringen for at opnå en god bundlinje.

-Førhen kunne man sagtens overleve som landmand og kvægproducent ved at køre det fra dag til dag. Men det går ikke mere. I takt med de større bedrifter bliver medarbejderstaben også større, og man skal holde tungen lige i munden, siger Lone Hesseldal Andersen og tilføjer:

-Man har måske en masse gode ideer og planer, men det kan være svært at få dem ud af hovedet og få det sat i system og eksekveret.

Få de rigtige medarbejdere

Hun påpeger også, at selve medarbejderstaben også er en vigtig nøgle i hele puslespillet. Det skal ikke bare være de dygtigste medarbejdere. Det skal også være de rigtige.

Der er ingen overordnede fabriksindstillinger i dagens kvægproduktion

-De skal selvfølgelig have dygtighed inden for feltet og have styr på fagligheden, men det er lige så vigtigt at få sat det rigtige hold med et team, der matcher lige præcis den enkelte bedrift med fleksible medarbejdere og ansatte, der er kan arbejde i teams eller som er stærke på selvstændigheden, forklarer Lone Hesseldal Andersen og slår fast:

-Der er ingen overordnede fabriksindstillinger i dagens kvægproduktion. Hver enkel bedrift skal have lavet individuelle tilpasninger. Og det er ikke nemt.

Stormøde for kvægproducenter

Og netop derfor inviterer VKST også sammen med KvægrådgivningDanmark til Stormøde for kvægproducenter, der afholdes i samarbejde med L&F Kvæg, Viking/RYK samt Kvægbrugsregion Øst.

Mødet afvikles hos VKST onsdag d. 24. november og bliver en dag med både politik og faglighed. Mødet er for alle i landbruget, der arbejder med kvægproduktion, og Lone Hesseldal Andersen glæder sig til at fortælle meget mere om ovenstående emner på mødet, så alle kan blive klogere på, hvordan man skaber en bedre bundlinje.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.