skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
VKST Hjælper Unge Landmænd I Gang

VKST hjælper unge landmænd i gang

Alle har de to ting til fælles; De er landmænd, og de er unge eller nye i faget. VKST’s erfa-grupper for unge og nyetablerede landmænd hjælper dem til at bruge hinanden og tænke ud af boksen.

Selvom man har erfaring med at arbejde i landbruget, eller man er uddannet landmand, kan det være en udfordring at have og lede sin egen bedrift. Derfor har VKST i Nykøbing valgt at hjælpe de unge landmænd på vej ved at etablere erfa-grupper; én for unge agrarøkonomer og én for nyetablerede landmænd på Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster.

”Som ung og selvstændig landmand står man ved en skillevej, hvor der er mange ting, der rører sig, og hvor man skal træffe nogle større, strategiske beslutninger, og i det forløb er det bedre for unge at sparre med andre ligestillede, der står eller lige har stået i samme situation,” fortæller økonomikonsulent i VKST Nikolaj Thousig Møller, der er tovholder på erfa-gruppen for de unge landmænd.

Ikke mere ”det plejer vi at gøre”

Han pointerer, at de beslutninger og strategier, man tager og bruger i landbruget kommer an på, hvor man er i livet, og der er derfor et stort fagligt spænd mellem ung og ældre landmand, hvorfor denne type erfa-grupper er så vigtige for de unge.

Vi er alle i samme båd og står ikke alene med alle de udfordringer, vi møder i hverdagen

Og det er deltagerne i grupperne enige i. Martin Lyder er selvstændig landmand og driver Skovgaard I/S i Lundby på Sydsjælland. Han er 26 år og har stor gavn af at være en del af den unge erfa-gruppe.

”Vi står alle i samme båd og står ikke alene med alle de udfordringer, vi møder i hverdagen. Den faglige sparring er helt essentiel i gruppen, og man bliver ikke mødt af ”det plejer vi at gøre”, som man risikerer, hvis man sparrer med mere erfarne landmænd i branchen,” fortæller det unge erfa-medlem.

Han forklarer, at de som unge er mere villige til at prøve nye ting og strategier af. At de snakker om andre afgrøder end blot raps og korn og ser muligheder i ny viden fra branchen, som de får præsenteret fra VKST’s bidragende konsulenter på møderne.

Inspirationstur til Jylland

Senest har den unge erfa-gruppe været på inspirationstur i Jylland over to dage, hvor de blandt andet besøgte Horsens og Holsted slagterier, samt en 700 hektar stort landbrugs- og skovbrugsbedrift, hvor de blev klogere på forskellige processer og afgrøder.

Nikolaj Thousig Møller fra VKST er meget tilfreds med de unge erfa-grupper og håber på, at flere unge landmænd vil lade sig inspirere og blive en del af denne type grupper.

”Hvis man vil have andre øjne på sin bedrift og trække på erfaringer fra ligestillede og opleve et udbytterigt netværk, får du det ikke bedre end i disse grupper,” siger Nikolaj Thousig Møller.

På erfa-gruppens seneste tur til Jylland fik de blandt andet inspiration med hjem fra Kalsbøl ved Juelsminde, en stor landbrugs- og skovbrugsejendom

 

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV