Fuld udnyttelse af mejetærskerkapaciteten er en forudsætning for skarpe kostpriser

4. august 2021

Moderne stormejetærskere er steget markant i pris over de seneste år. Det kræver, at kapaciteten bliver udnyttet optimalt, hvis der skal være god totaløkonomi i mejetærskeren.

-Vi oplever en kæmpe stigning i prisen på nye mejetærskere, og kapaciteten bliver da også større og større og vi skal være gode til at udnytte den, hvis vi skal forbedre kostpriserne, fortæller maskinkonsulent Christian Rabølle retorisk.

Kapaciteten stiger, men det gør priserne også. Så er der al mulig grund til at lave en skarp analyse af behov og kapacitet inden du investerer i en ny mejetærsker. Nederst i artiklen kan du se de videoer med de 5 største mejetærske på markedet lige nu, men første et par gode råd fra maskinkonsulenterne i VKST.

-Når en mejetærskers totaløkonomi gøres op, er det især det årlige vedligehold, der springer i øjnene fortæller maskinkonsulenten og fortsætter: – Her kan vi se forskelle fra under 100 kr./ha til over 200 kr./ha i vedligehold på forskellige fabrikater, og modeller imellem.

Samtidig fortæller han, at mange slet ikke udnytter mejetærskeren 100%.

-Hvis du er presset på sæsonkapaciteten, så sæt højere stub hvor det er muligt, øg cylinder/rotorhastighed, åbn soldene og øg luftmængden – og kør stærkere. Så vil du finde den begrænsende faktor netop den dag, lyder det fra konsulenterne.

Nye mejetærskere til høst 2022 skal bestilles i efteråret 2021

Maskinkonsulenterne i VKST opfordrer til, at du allerede lige efter årets høst kigger på din maskinstrategi og vurderer, om kapaciteten er til stede. For hvis du skal være klar med en ny maskine til høsten 2022 er det nu:

– Covid19 har skubbet til balancerne i udbud og efterspørgsel og har påvirket listepriser negativt og samtidig reduceret rabatprocenten. Så også i forhold til den situation er der al mulig grund til at lave sit forarbejde godt, inden man køber mejetærsker, siger Christian Rabølle, der sammen med sin kollega Søren Geert-Jørgensen er klar til at drøfte mejetærskerstrategi med dig, hvis du overvejer at købe nye mejetærsker.

Vil du vide mere

Abonnerer du på maskindelen af Planteavlsnyt, kan du læse alle maskinkonsulenternes gode råd om mejetærskerstrategi og maskinvalg. Har du ikke et abonnement på Planteavlsnyt, kan du bestille det her.

Se de 5 største på markedet lige nu

Maskinkonsulenter har taget videoer og billeder af de 5 største mejetærskere, der er på markedet lige nu. Du kan se New Holland CR 10.90 – 40 fods Macdon FD 140 og Claas Lexion 8900 TT – 46 fods Convio Flex samt 3 andre mejetærskere.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)