Husker du sikkerheden ved plantebeskyttelsesmidler? Få fem gode råd her

21. maj 2024

Som landmand er du uden tvivl bekendt med de grundlæggende principper for sikker brug af plantebeskyttelsesmidler. Det er dog afgørende ikke kun at kende dem, men også konsekvent at overholde dem for at sikre både din egen og andres sikkerhed samt miljøbeskyttelse.

Planteavlskonsulent og ekspert i sprøjtemidler Ole Schou fra VKST kommer derfor her med fem vigtige råd, som kan hjælpe dig med at arbejde sikkert og effektivt med plantebeskyttelsesmidler.

1. Forbered og vedligehold udstyret grundigt – og husk sikkerhedsudstyr

Husk at holde din sprøjte i top god stand. Der er virkelig penge at tjene med en velfungerende og præcis sprøjte. Husk at brug værnemidler – overtræksdragt eller forklæde, handsker og ansigtsvisir – Og husk at skifte handsker ud jævnligt. 

2. Undgå fejl – undgå store tab

En behandling starter dagen før, man vil ud og sprøjte. Der sætter man de produkter, man har til hensigt at bruge, frem på en særlig plads i kemi-rummet eller i skabet. Så har man chancen for at opdage fejl, når man næste dag igen ser, hvilke produkter der er valgt. Selv de mest erfarne sprøjteførere risikerer fejl – mange dunke ligner hinanden. Det er ofte fejl, som ikke kan rettes, og som koster afgrøder livet med store tab til følge. Så læs altid etiketten før brug – hver gang.

3. Afstandskrav

Mange produkter har et afstandskrav til fx offentlige veje, bebyggelse, haver etc., hvor folk kan færdes frit. Nogle produkter har to meters afstand, andre fem, 10 eller 20 meter. Det er angivet på etiketten og skal overholdes. Og det skal det også i sprøjtejournalen, hvor det korrekte areal, der er behandlet, skal angives – ikke markens totalareal.

Læs mere i artiklen her eller på planteavlsnyt.dk, hvor man kan se tabellen over alle produkters afstandskrav.

4. Undgå at forlade førerkabinen umiddelbart efter sprøjtning

Det er vigtigt at undgå at træde ud af traktoren lige efter sprøjtning, da området stadig kan være fyldt med aerosoler og dampe fra kemikalierne. Vent, indtil luften er klar, og det er sikkert at forlade førerkabinen for at minimere risikoen for eksponering.

5. Opbevar kemikalier og udstyr sikkert – også ved påfyldning

Opbevar alle sprøjtemidler i sikkert, aflåst rum eller skab, uden adgang for andre end personen med sprøjtecertifikat. Sørg for, at produkterne er i de originale beholdere med etiketterne intakte, og gennemgå alle produkters udløbsdato to gange om året. Skriv evt. udløbsdatoen på dunken med vandfast tusch. Sortér produkterne efter anvendelse, fx ukrudts- og insektmidler, etc. Og sørg for at holde produkter, der kan give total-skader helt for sig selv, fx Glyfosat og græs-midler.


Ved at følge ovenstående råd kan du som landmand arbejde mere sikkert og effektivt, samtidig med at du beskytter dig selv, andre og miljøet. Husk altid at læse og følge etiketterne på alle brugte produkter for at sikre korrekt og sikker anvendelse.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.