Landets første sortsresultater for vinterraps er kommet

3. august 2022

Det første sortsforsøg hos VKST Field Trials ved Ringsted og Holeby blev begge høstet i torsdags og er nu gjort op og viser et resultat med et udbytteniveau højere end de foregående år.

VKST Field Trials ved Ringsted og Holeby er kommet med årets og landets første sortsresultater fra rapsforsøg, hvor flere forskellige sorter ligger som topscorer i udbytteniveau.

-Udbytterne er generelt høje sammenlignet med tidligere år. De første foreløbige udbyttemeldinger fra praksis svinger meget men ligger højere, end vi har set de senere år, siger planteavlsrådgiver Lars Skovgaard Larsen fra VKST Planteavl.

Han har netop udgivet alle sortsresultaterne i et nyhedsbrev på Planteavlsnyt.dk.

Højt udbytteniveau

Sorterne Hitaly, LG Auckland og Haugustina har givet de højeste udbytter i det supplerende sortsforsøg ved Ringsted. I Holeby er der sorterne LG Auckland og LG Aviron, der er topscorer.

Udbytteniveauet i forsøgene er højt og ligger i sortsblandingen på 6.647 kg/ha i Holeby og 5.773 kg/ha i Ringsted (standard-kvalitet, udbytte korrigeret for olie). Olieindholdet er højt i år og ligger omkring 1-1,5% højere end i 2021. Bemærk at olieindholdet er opgjort i tørstof. På nogle rapsopgørelser oprøres olieindholdet i vare ved 9% vand. Eks. 50% olie i tørstof svarer til ca. 45,5% olie i vare ved 9% vand (beregnes ved olieprocent i tørstof x faktor 0,91). Basis olie er normalt 40% olie i vare ved 9% vand.

Fra praksis hører vi også generelt om højere udbytter end de foregående år

-Fra praksis hører vi også generelt om højere udbytter end de foregående år. VKST-forsøget blev høstet i torsdags med omkring 7,5-8,5 % vand, lyder det fra Lars Skovgaard Larsen.

Der er endnu ikke resultater fra andre rapssortsforsøg i Danmark, og der vil altid være en forskel mellem de enkelte sortsforsøg. Det sker stort set aldrig, at en sort er topscorer i alle årets forsøg.

-Man skal derfor have resultater fra flere sortsforsøg for at afgøre, om der er en enkelt sort, der skiller sig ud – positivt eller negativt, forklarer Lars Skovgaard Larsen.

Han opfordrer derfor også til, at man følger med på sortinfo.dk.

Se hele listen med resultater

Forsøget ved Holeby er et Landforsøg sået 1. september med forfrugt vårbyg. Forsøget ved Ringsted er et supplerende sortsforsøg (Landsforsøg) sået 23. august med forfrugt vinterbyg. Begge forsøg er gødet og sprøjtet efter normal praksis.

Du kan se hele listen med alle sortsresultaterne i nyhedsbrevet på plantealvsnyt.dk. Her kan du også genlæse nyhedsbrevet med oplæg til sortsvalg i vinterraps, som giver det samlede overblik over sorternes egenskaber, ligesom du også kan læse artiklen om sortsresultaterne for vinterbyg 2022, de rogså er kommet.

Har du ikke et abonnement til Planteavlsnyt, kan du læse mere om det her, og ønsker du at tilmelde dig og dermed blive dagligt opdateret om det nyeste i marken og gratis rådgivning gennem hele vækstsæsonen, kan du kontakte sekretær i VKST Planteavl, Anne Krølle Briks, på telefon 5786 5027 eller via mail på abj@vkst.dk.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Politik

2. oktober 2023

Nyt efterafgrødekort med større og flere krav til landmænd i Østdanmark

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.