Nyt fra Miljøstyrelsen: planteavlere må alligevel gerne bruge tidligere gyllebeholder til vand fra vaske- og fyldepladsen

11. maj 2023

Mange planteavlere fik ved årsskiftet travlt med at grave den nedgravede opsamlingstank på vaske- og fyldepladsen op, fordi det fra 31. december blev forbudt at have den nedgravet. Dengang var udmeldingen fra myndighederne, at man heller ikke måtte bruge en tidligere gyllebeholder til opbevaring af vaskevandet. Men nu kommer Miljøstyrelsen med en vigtig præcisering af reglerne.

Dengang hed det sig, at man ikke måtte bruge gyllebeholdere til opbevaring af vaskevand, hvis beholderen ikke samtidig blev brugt til husdyrgødning. Men nu er der nye udmeldinger fra Miljøstyrelsen:

I modsætning til tidligere udmeldinger, skriver styrelsen nu, at man fortsat kan bruge gyllebeholdere til opsamling og opbevaring af vand fra vaskepladsen – også selvom gyllebeholderen ikke længere bruges til gylle.

Det kræver dog, at gyllebeholderen er tilmeldt beholderkontrolordningen, så der føres kontrol med, at beholderen er tæt.

Samtidig skal du være opmærksom på, at vaskevand med pesticidrester ikke må stå i den underjordiske fortank, men kun må ledes gennem fortanken og videre ud i selve gyllebeholderen.

Krav om vaske- fyldeplads eller gyllebeholder

Har du en ren planteavlsbedrift uden gyllebeholder, anbefaler VKST at lave en vaskeplads, hvor du samler vandet op i en anden beholder over jorden.
Skal du lave en vaskeplads er der stadig vigtigt, at pladsen lever op til alle krav, og derfor bør du altid søge vejledning, så du får en plads, der lever op til kravene.
Det kan være omkostningstungt at lave en vaskeplads, og derfor kan man også overveje at gå sammen med en eller flere naboer om at lave og bruge pladsen.

Få den rigtige vejledning

Hos VKST kan bygningskonsulenter hjælpe og vejlede dig. Skal du anlægge en vaskeplads, kommer vores konsulenter med udførselsforslag og sikrer, at afstandskrav til eksempelvis boringsnære områder er overholdt, at den lever op til reglerne for vandafledning og befæstede arealer, samt laver anmeldelser af den.

I artiklen herunder kan du læse mere om reglerne til vaskepladsen:

Artikel: Godt landmandsskab: Husk reglerne om rengøring og påfyldning af sprøjten

Skal du grave en tank op?

Har du en opsamlingstank, der skal graves op, kan VKST hjælpe med planlægningen og projekteringen af opsamlingsforholdene og finde gode og fleksible løsninger til opsamling over jorden, som matcher lige præcis din bedrift og dine behov.

Tag gerne fat i bygningskonsulent Kenneth Poulsen på telefon 2492 1854 eller mail kepo@vkst.dk, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til din vaske- og fyldeplads.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.