Ordning med 116% afskrivning bliver ikke forlænget – endnu

28. april 2022

Skatteministeren har meldt klart ud, at der ikke bliver tale om en forlængelse af ordningen med 116% afskrivning på nye maskiner på trods af de nuværende udfordringer med levering pga. krigen i Ukraine og pandemien. VKST melder dog ud, at de kæmper videre for at få forlænget ordningen.

Mange landmænd har siden 2020 kunne drage fordel af den gunstige ordning med 116% afskrivning på nye maskiner og dermed opnå en skattefordel, når der skulle investeres.

Men den nuværende situation i verden med efterveer af pandemien og udfordringer med levering pga. krigen i Ukraine får mange landmænd til at ønske, at ordningen forlænges. Som det ser ud nu, gælder ordningen kun frem til udgangen af 2022.

På opfordring fra VKST har Landbrug & Fødevarer derfor taget problemstillingen med leveringstiden og den nuværende tidsbegrænsning med videre til Folketinget og forelagt Skatteminister Jeppe Bruus et ønske om forlængelse.

Men skatteministeren ønsker ikke at forlænge ordningen.

Ordningen var vedtaget med viden om eventuelle leveringsproblemer

– Investeringsvinduet blev gennemført for at understøtte samfundsøkonomien og beskæftigelsen på et tidspunkt, hvor covid-19-pandemien gav store problemer for virksomhederne og samfundet generelt i form af bl.a. midlertidige nedlukninger og leveringsproblemer. Netop derfor var der et særligt behov for midlertidige initiativer, der kunne fremme investeringerne på kort sigt, skriver skatteminister Jeppe Bruus i et svar på spørgsmålet om en mulig forlængelse af ordningen, og fortsætter:

Jeg finder således, at det er i overensstemmelse med de politiske intentioner, at investeringsvinduet er tidsbegrænset til udgangen af 2022

– Allerede ved indførelsen af investeringsvinduet var det sandsynligt, at rettidig levering kunne være en udfordring for virksomhederne i nogle situationer. Jeg finder således, at det er i overensstemmelse med de politiske intentioner, at investeringsvinduet er tidsbegrænset til udgangen af 2022.

Skatteministeren henviser dermed til, at landmændene ved erhvervelse af maskiner efter udgangen af 2022 kan afskrive dem efter de almindelige regler i forhold til 100 pct. af anskaffelsessummen.

Skaber stor problematik hos landmændene

Det er skatterådgiverne og maskinrådgiverne i VKST, der på vegne af landmændene har ønsket en forlængelse af ordningen og dermed en lille ændring i afskrivningsloven.

-Allerede her i 1. og 2. kvartal har vi mærket begrænsninger i maskinleverandørernes forventede leveringstider på nye maskiner. Selvom du bestiller nu, melder mange leverandører ud, at der først er levering langt inde i 2023, siger maskinkonsulent i VKST, Christian Rabølle.

Og det er et stort problem for landmændene. For ved afgivelsen af ordren nu, så forventer og indregner de skattefordelen i investeringen. Men hvis maskinen bliver forsinket og først bliver leveret efter 1. januar 2023, så er de ikke længere berettiget til at anvende 116%-reglen.

Mange maskinproducenter har hævet priserne væsentligt og varsler nye prisstigninger hen over efteråret

– Derudover har mange maskinproducenter hævet priserne væsentligt og varsler nye prisstigninger hen over efteråret. Så det betyder meget for danske landmænd at kunne bestille nye maskiner nu, og så være sikre på at kunne benytte 116%-reglen, selvom den nye maskine først skulle blive leveret i 2023, siger Christian Rabølle og fortsætter:

-Derfor er det min opfordring, at man ændrer reglerne og gør en undtagelse, så maskiner faktureret i 2022, men eksempelvis leveret inden 30. juni 2023, stadig kan afskrives med 116%.

Traktorfabrikant bakker op om forslaget

Jimmi Ravnborg er salgschef i Valtra, AGCO Danmark, der er salgsorganisation i Danmark for Massey Ferguson, Fendt og Valtra, oplever også store udfordringen med leveringen og bakker op om forslaget om forlængelse.

– Både Ukraine og Rusland er store leverandører til landbrugssektoren dels på stål, men også på flere vigtige komponenter, som bruges i bl.a. traktorer. Her kan nævnes chips, som bruges i forskellige styrebokse på bl.a. traktorer, dæk, plastkomponenter og mange el-komponenter. Der er danskejede virksomheder, der har været nødsaget til at lukke deres aktiviteter i både Ukraine og Rusland, som er store leverandører til landbrugssektoren, siger Jimmi Ravnborg og fortsætter:

– Resultatet af dette har gjort, at vi har store produktionsforsinkelser, og dermed ikke er i stand til at levere de bestilte traktorer i det indeværende år. Derudover ser vi desværre flere og flere prisstigninger grundet de ovennævnte udfordringer.

Ordningen med 116% afskrivning i korte træk:

  • Ordningen gælder investeringer foretaget fra 23/11 2020 til 31/12 2022
  • Du kan afskrive 116% af det fakturerede beløb
  • Kun på nye maskiner og traktorer med nummerplade
  • Gælder ikke mejetærskere, med motor, uden nummerplade
  • Vær opmærksom på rentabilitet – ”Kan det betale sig?”
  • Markedet for maskiner er uroligt – pas på du ikke betaler for meget

En ny traktor med nummerplade og en ny såmaskine kan afskrives 116% efter vedtagne regler.

Ikke tilfreds med ministerens svar

Hos VKST og Landbrug Fødevarer er man ikke tilfreds med ministerens svar og afvisning på opfordringen til forlængelse af reglen.

– Skatteministeren har meldt klart ud, at der ikke bliver tale om en forlængelse, og det er vi ikke tilfredse med. Men han har samtidig også meldt ud, at de mangler generelle oplysninger og bevis på problematikken i landbruget. Så vi kæmper videre og håber på en forlængelse, siger Christian Rabølle, der dog ikke er så optimistisk i forbindelse med en eventuel forlængelse.

– Jeg tror dog ikke, at ministeren ændrer sit svar. Men man har jo lov at håbe.

VKST har nu sendt sine nye argumenter ind sammen med beskrivelsen om leveringsproblematikken fra Jimmi Ravnborg fra Veltra og håber på, at det kan give ministeren nyt syn for sagen.

Læs også: Ny regel: 116% afskrivning på nye maskiner

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.