Påvirker usikre tider i landbruget dig? Sådan spotter du stress-signaler – og det kan du gøre

9. september 2022

Alle kan blive ramt af stress, men når det bliver for meget og for længe, så er det usundt og kan få konsekvenser for både helbred og livskvalitet. Her fortæller virksomheds- og ledelsesrådgiver Kasper Juhl Klausen, hvilke stresssignaler du skal være opmærksom på.

Især mange griseproducenter har gennem længere tid været under et stort økonomiske pres, men også underbemanding i stalden eller problemer i familien kan give stress.

Kasper Juhl Klausen er virksomheds- og ledelsesrådgiver i VKST og har desuden en uddannelse som psykoterapeut, som han bruger til coaching og sparring med virksomhedsledere.

-Gennem nogle måneder har jeg mødt flere og flere landmænd og deres familier, der er påvirket af de usikre tider. Det er især griseproducenterne, der har levet under stor økonomisk usikkerhed gennem længere tid, og det kan give stress, fortæller Kasper Juhl Klausen.

Første skridt for en stressramt er ifølge Kaspar Juhl Klausen at kende signalerne på stress og derefter anerkende og acceptere, at alt ikke er, som det skal være.

3 typer stress: her er faresignalerne

Ligesom mange andre, der arbejder med stress, deler Kasper Juhl Klausen stress op i tre kategorier, som gør det nemt at kende signalerne:

Grøn stress – hverdagsstress:

-Den grønne stress kender de fleste af os fra hverdagssituationer fx på arbejde og i hjemmet, hvor tingene ikke lige flasker sig, fortæller Kasper Juhl Klausen. Den er kendetegnet ved:

 • At være kortvarig
 • Den udgør ikke et problem
 • Den giver irritation
 • Man mærker den fx som nervøsitet

Gul stress – moderat stress:

-Den gule stress er mere vedvarende og kan blive fremkaldt, hvis man gennem en længere periode er under pres. De fleste landmænd kender den nok fra høsten eller i en periode, hvor man mangler en medarbejder i stalden, lyder det fra Kasper Juhl Klausen. Den gule stress er kendetegnet ved:

 • Søvnbesvær, træthed og uro i kroppen
 • Irritation og man får let til tårer
 • Begyndende koncentrationsbesvær og bekymringer
 • Mange oplever at blive mere indesluttet

Rød Stress:

-Man kan sige, at den røde stress er, når den moderate, gule stress fortsætter for længe. Mange med rød stress føler, at de aldrig kommer i bund med opgaverne og har mistet overblikket, siger Kasper Juhl Klausen.

Den røde stress kommer, når man bare knokler derud af uden at stoppe op, når der er for mange opgaver, som skal løses – oftest på én gang. Kendetegnene på den røde stress er:

 • Udmattelse
 • Man kan ikke koncentrere sig og bliver fraværende
 • Uforklarlige smerter og symptomer i kroppen
 • Nogle får et misbrug

Det endelige sammenbrud – den fjerde og Sorte stress:

Desværre er der nogen, der kommer så langt ud, at de bryder helt sammen. I de tilfælde spiler familien en vigtig rolle for at hjælpe den stressramte med at få hjælp. Og det samme gælder, hvis man er arbejdsgiver for en, der er gået helt ned med stress, siger Kaspar Juhl Klausen og uddyber:

-I de tilfælde skal man kontakte sin læge eller hjælpe den stressramte med at få kontaktet lægen.

3 ting du kan gøre, hvis du er stresset

1. Stop op, skab overblik og prioriter

-Den tid, du bruger på at sætte realistiske mål og lave konkrete planer, er givet godt ud. Og husk at involvere andre i processen; dine medarbejdere, rådgivere og finansielle partnere kender alle sammen din virksomhed og kan hjælpe med at skabe overblik, fortæller Kasper Juhl Klausen.

-Husk også at gøre noget, der gør dig glad, fx at spille fodbold med gutterne, gå en tur eller noget helt andet. Mange oplever, at det giver mere overskud til at håndtere de stressede situationer.

2. Prøv at bevare fokus og luk af for forstyrrelser som fx sociale medier, ligegyldige telefonsamtaler

-Tankerne fokuserer på det, vi fodrer dem med, så hvis du tænker på familien, når du er på arbejde og arbejdet, når du er hjemme, så reducerer det dit fokus. Og især som ejerleder er det vigtigt at kunne fokusere.

Som erfaren psykoterapeut kan Kasper Juhl Klausen hjælpe med konkrete øvelser, der hjælper den stressede til at få kontrol over tankerne.

3. Indse, at du ikke kan klare al ting selv

Styrk dit hold og lad medarbejderne overtage de opgaver, de har ressourcer og kompetencer til – ofte kan de mere, end du tror.

-Ingen kan klare alt alene, men mange ser det som en svaghed at bede om hjælp. Det er helt forkert, det er en kæmpe styrke at vide, hvornår man har brug for hjælp til fx en opgave, siger Kasper Juhl Klausen.

Virksomhedsrådgiver Kasper Juhl Klausen fra VKST er uddannet landmand, jordbrugsteknolog og merkonom og har arbejdet mange år i landbruget som konsulent. Men han er også uddannet psykoterapeut og Master Coach og tilbyder hjælp til landmænd, der har brug for hjælp til stress- og krise-håndtering.

Du kan kontakte Kasper Juhl Klausen på telefon 4035 6791

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.