Solceller som afgrøde: Kan det betale sig?

27. februar 2020

Solcelleanlæg er en klimavenlig energikilde, og det seneste år har tankerne om et anlæg sneget sig ind i fremtidsovervejelserne hos mange danske landmænd. For kan de store anlæg konkurrere med de traditionelle afgrøder på markerne? Og kan det betale sig?

Det kan det, hvis du spørger økonomikonsulent i VKST Preben Jensen, der også er specialist i solceller som afgrøde. Men der er mange overvejelser, der skal gøres.

– Prisen på solceller er faldet kraftigt inden for de seneste 5-10 år, og samtidig er der el-forbrugere, der gerne vil have en grøn profil og sikre sig deres el-pris de næste 10-20 år. Så det giver mulighed for, at større anlæg på 20-200 ha bliver meget profitable med lave etableringsomkostninger og en høj sikker indtægt, siger Preben Jensen, der dog tilføjer:

– Investeringen er dog så stor, så det ikke normalt er almindelige landmænd, der bygger de store anlæg, da investeringen er over 1 million pr. ha.

Men det er der en løsning til.

Udlej jorden til dem, der udvikler projekterne

Preben Jensen råder derfor til, at landmænd udlejer jorden til dem, der udvikler projekterne.

– Den udlejning betyder, at jorden er bundet til el-produktion i 30 år, og derfor skal der tænkes langsigtet, når jorden udlejes. Men det kan betale sig, siger økonomikonsulenten.

Du skal dog være opmærksom på, at du som landmand mister EU-støtten på det areal, du udlejer, og samtidig stiger ejendomsskatten markant.

– Men den ejendomsskat skal lejer af jorden betale, da den kan ligge helt oppe på niveau med en normal forpagtningsindtægt på arealet, siger Preben Jensen.

Læs også: 5 ting, du skal have styr på, hvis du overvejer solceller som afgrøde

Mindre anlæg på taget kan være fordelagtigt – for nogle

Da der er en stordriftsfordel ved at opsætte 20 ha eller mere med solceller på marken, bliver disse konkurrencedygtige i forhold til almindelig landbrugsafgrøder. Men påtænker man kun at etablere et mindre anlæg på eksempelvis 1.000 m2 på et tag, kan det kun betale sig, hvis du selv forbruger meget el.

– Er du eksempelvis en svineproducent, hvor el-forbruget er højt i staldanlæggene, kan der være en klar økonomisk gevinst ved at anlægge solceller på taget. Men kan du ikke forbruge omkring 90 % af den el, du producerer, er der ingen økonomisk gevinst, forklarer Preben Jensen.

Uanset hvilken form for solcelle-anlæg man har i tankerne, skal man dog have helt styr på rentabiliteten, kontrakter og skat, inden man går i gang.

Solceller generer naboerne mindre

Hvis man vil tænke klimavenlig energi, er solceller klart at foretrække frem for vindmøller på marken, mener Preben Jensen. Han forklarer det med, at naboerne eksempelvis har mindre modstand mod solcelle-anlæg, end de har mod vindmølle-opstilling.

– Solceller larmer ikke, de skygger ikke, og de kan ikke ses på fem kilometers afstand, og derfor er der meget færre gener ved et solcelleanlæg, siger konsulenten.

Der er dog forskellige retningslinjer for opstilling i de forskellige kommuner, da man ikke ønsker at beboelsesejendomme bliver ”begravet” i solceller.

– Der er nye regler på vej, hvor beboere inden for 200 meter af solcelle i nogle tilfælde kan få en kompensation eller en ret til at sælge sin ejendom til den, der bygger solcelle-parken, fortæller Preben Jensen.

Få hjælp til solceller

Både Preben Jensen og Byggerådgiver Helle Christensen fra VKST har stor erfaring med solceller og kan hjælpe og rådgive dig i både det økonomiske og byggetekniske aspekt i forhold til at etablere et solcelleanlæg.

Du er velkommen til at kontakte Helle Christensen  eller Christian Brix på telefon 7027 9000, hvis du ønsker en uforpligtende snak om solceller, og om det vil være en mulig løsning for lige netop dig og din bedrift.

Opdt. marts 2021: Preben Jensen er gået på pension, men økonomirådgiver Poul Brandstrup kan hjælpe med økonomisk rådgivning angående solceller.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.