Planteavler: På trods af høje maskinomkostninger ligger vi i toppen

12. maj 2022

Gårdejer og planteavler Mogens Feldthusen fra Brandelevgård ved Næsteved kunne førhen godt være i tvivl, om det var smart at prioritere en høj kapacitet. Han var bange for, at de høje maskinomkostninger mon trak det samlede resultat for langt ned i forhold til potentialet på bedriften.

Men det er han ikke i tvivl om længere.

-Det er et bevidst valg, at vi prioriterer en høj kapacitet, og vi er derfor ikke dem, der har de laveste maskinomkostninger. Men på trods af det, så ligger vi i toppen, siger Mogens Feldthusen.

Det ved han, fordi han er med i DBII Tjek Mark. Her får han et nuanceret billede af alle sine omkostninger og resultaterne i marken, og han kan sammenligne bundlinjen med tilsvarende virksomheder.

Vil ikke undvære det igen

Mogens Feldthusen skal være med i DBII Tjek Mark igen i år for fjerde år i træk. Og det er der en god grund til.

-Det giver et rigtig godt overblik over, hvor vi ligger henne, og hvad det er for nogle afgrøder, vi tjener vores penge på, så vi kan optimere ud fra rapporten, siger Mogens Feldthusen og fortsætter:

Går man op i det med liv og sjæl, som jeg gør, så får man det helt nuancerede billede

-Man får øjnene op for, hvor omkostningerne ligger henne med et DBII Tjek. Og går man op i det med liv og sjæl, som jeg gør, så får man det helt nuancerede billede, og det ville jeg ikke undvære i dag. Bestemt ikke.

DBII Tjekket er et benchmarkingprodukt, der styrker den professionelle planteavlers mulighed for at optimere og udvikle planteproduktionen med udgangspunkt i højaktuelle data.

Men trods Mogens Feldthusens store begejstring for DBII Tjek, skulle han dog alligevel overtales til at være med i første omgang.

-Jeg blev spurgt flere år i træk og sagde nej hver gang, men til sidst takkede jeg ja, og det har jeg aldrig fortrudt. Det er et vigtigt værktøj i vores planteavl i dag.

Derfor ligger vi stadig i toppen

Mogens Feldthusen ved også godt, hvorfor han ligger i toppen over de bedste planteavlere på trods af de høje maskinomkostninger.

-Det er jo fordi, vi får gjort tingene til tiden. Rettidighed er vigtigt, og det er det, vi vægter højest, afslutter Mogens Feldthusen.

Hvis du også vil have kendskab til din bundlinjeøkonomi på afgrødeniveau lige efter høst, og sammenligne dig med andre lignende virksomheder, så kan du læse mere om DBII Tjek Mark på vores hjemmeside her.

Du kan også kontakte Peter Balslev fra VKST på telefon 2715 7710, hvis du ønsker at være med i DBII Tjek Mark i år.

Læs også: Landmand: èn mark trak gennemsnittet ned
Læs også: Landmand: Det er de her fire afgrøder, jeg tjener penge på

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)