Tre simple trin til at få bedre råd til livet som landmand

9. oktober 2020

Uanset om du er planteavler, svineproducent, mælkeproducent eller noget helt andet, så er der tre overordnede steder, hvor ALLE landmænd nemt og hurtigt kan rette fokus hen og se, om der er mulighed for optimering.

Hos VKST kommer rådgivere og konsulenter med en klar melding: Der er ALTID mulighed for optimering, så du som landmand enten kan øge indtjeningen eller spare penge eller tid, og i sidste ende få bedre råd til livet som landmand.

1.Hvor ligger du i forhold til andre lignende virksomheder?

Mange landmænd kan have en rigtig fornuftig økonomi og omsætning og kommer ud med plus hvert år. Men er det godt nok, hvis de andre lignende bedrifter med samme produktionsgrundlag ligger flere niveauer over i indtjeningen?

Et landbrug er en forretning, og den skal ikke kun give overskud, den skal være en god forretning. Der er altid plads til forbedringer og du skal udnytte det fulde potentiale i virksomheden. Det er vigtigt, at du ser på helheden i virksomheden og sætter ind, hvor der er mulighed for det. På den måde sikrer du en sund og konkurrencedygtig virksomhed, der udvikler sig med tiden.

Først og fremmest skal du vide, hvor du skal sætte ind og gøre det endnu bedre. Vi har en række unikke værktøjer, der med udgangspunkt i nøgletal om din bedrift og andre, sammenlignelige bedrifter tydeligt viser, hvor du kan sætte ind.

Benchmarking i årsrapporten er et nemt første step til at skabe et overblik over de fokusområder, hvor du om kan forbedre bundlinjen og give dig bedre råd til livet.

Her kan du se, hvor du har flere omkostninger end andre og hvor du kan hæve indtjeningen. For de enkelte driftsgrene er der mulighed for at gå et spadestik dybere. Med eksempelvis DB Tjek Svin eller DBII Tjek Mark, kommer du helt ned i tallene på DB-niveau og det samme gælder i stalden, hvor redskaber som produktionskoncept slagtesvin/smågrise er vigtige, når du skal forbedre din bundlinje. Fælles for de 4 redskaber er, at du med det samme kan se, hvor der er potentiale til forbedringer.

2.Har du glemt produktionsanlæg og maskiner?

For alle landmænd er det også vigtigt at se hele sit produktionsanlæg og maskinpark igennem i sømmene. Udnytter du produktionsloftet i stalden? Har du en plan for vedligeholdelse af bygninger og teknik, eller har du for mange dyre lappeløsninger, der koster penge, tager tid og reducerer effektiviteten?

En af de største syndere i svineproduktionen, der fører til både forringet produktivitet, øget dødelighed og unødvendige investeringer på udbedringer, er teknikken i foderladen, som alt for mange glemmer at efterse. En professionel teknikgennemgang sparer dig for mange penge.

Et andet sted, hvor investeringerne hurtigt kan blive større end effekten er i maskinparken. Hvad er din værdi og dine omkostninger i maskinparken? Har du maskiner med for høje omkostninger?

Eller er der fejl på foderanlægget i stalden, så du ikke fodrer optimalt og derfor bruger for mange penge?

Maskiner, teknik og hele produktionsanlægget generelt er ofte genstand for skjulte udgifter, store som små, der kan undgås, hvis der bliver sat ind, skabt overblik og optimeret. Hvad enten du vælger at få foretaget en maskinanalyse, en teknikgennemgang af foderladen, et tjek af produktionsloftet eller en vedligeholdelsesplan, så er det altid et af de områder, hvor økonomi og effektivitet kan forbedres.

3.Gør du det, du er god til?

Landmand, bankmand, kontoransat, forsikringssælger eller accountmanager? Uanset erhverv og stillingsniveau- og betegnelse, så er det vigtigste i din virksomhed og i din position, at du gør det, du er god til. Du skal gøre op med dig selv, hvad du selv vil og kan bruge tid på – og hvad vil og kan du uddelegere til andre?

Gør det, du er bedst til – det er afgørende for, at du kan optimere bedriften, skabe gode resultater og få bedre råd til livet.

Måske er der behov for sparring fra en farmmanager i planteavlen eller i stalden? Eller bruger du for meget tid på bunkerne på skrivebordet? Så er et digitalt regnskab med Summax nok en god ide til optimering af din tid. Har du medarbejdere i virksomheden, kan det eksempelvis være vigtigt at sætte fokus på personalets trivsel og udvikling og se på, om du udnytter det fulde potentiale hos medarbejderne.

Der er mange muligheder for at effektivisere på kontoret og som leder, og det handler om at finde det, der passer til netop dig og din bedrift.


Det stiller krav til dine evner og din faglighed at være landmand. Landbruget er et erhverv i konstant udvikling, og som landmand skal du følge med og udnytte de muligheder, du står over for. Både til gavn for dig, dine medarbejdere og din virksomhed. Men en god økonomi kræver et godt overblik, en god forretningsmodel og den rette styring. Og det kræver viden og indsigt.

Har du det?

Ellers hjælper vi dig! Hos VKST hjælper vi dig hellere end gerne, så du kan optimere din virksomhed.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.