Jorden er levende – og din vigtigste medspiller i marken
7. august 2025Regenerativt landbrug handler om at ændre sin forståelse af jorden som et dyrkningsmedie.
Traditionelt er jorden blevet opfattet som et dødt medie, hvor planterne kunne stå fast. Til dette medie skal der tilføres vand og næringsstoffer for at planterne kan gro. Jorden har forskellige fysiske og kemiske egenskaber alt efter ler- og sandindhold.
Men i takt med at kulstoffet forsvandt fra jorden, begyndte vi at se, hvordan jordens funktioner ændrede sig. Derfor opstod der bevægelser med fokus på at opbygge kulstoffet i jorden. Her blev fokusset hurtigt mængden af kulstofinput (hovedsageligt dødt materiale) og at reducere nedbrydningen ved ikke at tilføre ilt via jordbearbejdning. Senere kom efterafgrøder og beskyttelsen af regnorme i fokus.
Den måde, vi dyrker afgrøderne på, påvirker sammensætningen af økosystemet
Med regenerativt landbrug og muligheden for at sekvensere DNA fra jorden, er der en begyndende forståelse for, at jorden skal ses som et levende økosystem.
– Den måde, vi dyrker afgrøderne på, påvirker sammensætningen af dette økosystem. Sammensætningen af økosystemet bestemmer, hvilke funktioner vi kan forvente af jorden. Derfor skal vi fodre dette økosystem, og have det med i vores tanker, når vi tager beslutninger om, hvordan vi vil dyrke vores afgrøder, fortæller Ninna Rieper Boesen, planteavlsrådgiver ved VKST Økologi.
Kunstgødning øger næringsstofkonkurrencen
Tilfører du kunstgødning til dine marker, så fremmer du mikroorganismer, som er dygtige til at optage lettilgængelige næringsstoffer.
– Men disse vil være i konkurrence med afgrøden, og det kan føre til flere sygdomsfremkaldende mikroorganismer, uddyber Ninna R. Boesen.
Pesticider reducerer biodiversiteten
Mange pesticider er skadelige for mikroorganismerne. F.eks. har Glyphosat (Round Up) en antibiotisk virkning. Langvarige forsøg viser, at diversiteten af mikroorganismer øges, når der ikke bruges pesticider over en lang årrække (>10 år). Blandt disse mikroorganismer, er der flere som reducerer sygdoms- og skadedyrsangreb.
Pløjning hæmmer visse organismer
Danske forsøg viser, at det hovedsageligt er svampe (herunder Mykorrhiza), regnorme og biller, som lever på overfladen af jorden, der bliver påvirket negativt af pløjning.
Levende planter fodrer mikroorganismerne
Ny forskning viser, at levende planter sender rodeksudater (let spiselige sukrer) ned gennem rødderne til mikroorganismerne for at tiltrække de rette mikroorganismer, som gavner planterne. Derfor er det så vigtigt at have levende planter – og gerne flere slags – på marken hele året rundt.
Kompost poder jorden
Kompost er en opformering af gavnlige mikroorganismer. Tilførsel af selv en lille mængde kompost er en podning af jorden, som hjælper planterne med at fremme og danne den rigtige sammensætning af mikroorganismer omkring deres rødder. Afgræsning med drøvtyggere kan have samme podningseffekt, når de efterlader deres afføring i marken.
Langvarige forsøg viser at systemer, som podes med kompost, har et højere antal af svampe og gavnlige mikroorganismer i jorden.
Styrk din jords sundhed
Mange pesticider er skadelige for mikroorganismerne. F.eks. har Glyphosat (Round Up) en antibiotisk virkning. Langvarige forsøg viser, at diversiteten af mikroorganismer øges, når der ikke bruges pesticider over en lang årrække (>10 år). Blandt disse mikroorganismer, er der flere som reducerer sygdoms- og skadedyrsangreb.
– Jeg oplever, at flere og flere landmænd er nysgerrige på, hvordan de kan få mere ud af jorden – uden nødvendigvis at tilføre mere – og derved se jorden som en medspiller, fortæller Ninna Rieper Boesen.
Vil du gerne lære mere om jordsundhed, de gavnlige effekter samt få hjælp til, hvordan du kommer i gang på din bedrift, så afholder VKST og ØkologiRådgivning Danmark et kursus om netop dette til oktober for alle interesserede. Du kan tilmelde dig på linket her.
Har du spørgsmål eller andet er du velkommen til at kontakte Ninna Rieper Boesen på telefon 2921 7647 eller mail nrb@vkst.dk.
