Sådan tiltrækker du de bedste medarbejdere til din bedrift

6. februar 2024

Situationen på arbejdsmarkedet i Danmark er præget af mangel på arbejdskraft i alle brancher, og deraf følgende større konkurrence om arbejdskraften – og det gælder også i landbruget.

Derfor er det vigtigt at have fokus på ordnede ansættelsesforhold i landbruget, hvis du vil tiltrække gode ansøgere, der også vil blive på din bedrift.

Ordnede arbejdsforhold er alfa omega

-Et godt image som arbejdsplads, der kan tiltrække og fastholde ansøgere, består af mange elementer, hvoraf en grundlæggende faktor er ordnede ansættelsesforhold, forklarer virksomheds- og ledelsesrådgiver i VKST Henrik Søndergaard.

Når landbruget skal tiltrække arbejdskraft i konkurrence med andre virksomheder, er der ifølge rådgiveren derfor behov for klare og gode aftaler om arbejdstid, løn, regler for sygdom og barsel, pension, efteruddannelse og muligheder for karriere udvikling.

Nogle virksomheder vælger at være med i en arbejdsgiverforening og følge overenskomsten på området. Andre vælger en model uden overenskomst, hvor der er fri forhandling om løn- og ansættelsesvilkår, men mange læner sig op ad aftaleniveauet i overenskomsten.

Dog er der to helt klare ansættelsesforhold, der skal være ekstra i fokus for at tiltrække de rigtige kandidater. Dem beskriver han her:

1. Arbejdstid

Arbejdstiden er en udfordring på nogle områder. Job i planteavlen har eksempelvis udviklet sig fra, at det var hyggeligt med nogle få lange dage i høsten, hvor man fik mad i marken, til flere sæsoner hen over året med lange arbejdsdage.

Det giver problemer, når man får familie, eller bliver nedslidt

Det er sjovt, når man er ung og gerne vil tjene mange penge, men kan give problemer, når man får familie, eller bliver nedslidt, når det bliver for meget.

Det er fint, at maskinen skal køre 16 timer, men hvis arbejdet kan fordeles på to chauffører, er det bedre for trivslen og Work/Life-balance – som er det, mange både yngre og dygtige medarbejdere kan se sig selv i både nu og fremover.

2. Lønforhold

Løn er jo altid et følsomt emne at diskutere og udtale sig om. Men det, vi ser i øjeblikket, er, at lønningerne i landbruget sakker bagud i forhold til entreprenørbranchen, store offentlige byggerier, Novo Nordisk m.fl. Også selv om man følger overenskomsten på landbrugsområdet.

Der er behov for at betale højere løn

Der sker derfor en glidning i lønnen, så der er behov for at betale højere løn for at kunne tiltrække og fastholde medarbejderne i landbruget.

Det kan føles irriterende i et erhverv, hvor vi ikke selv kan bestemme vores afsætningspriser – men det er nødvendigt for at kunne få en andel af arbejdskraften.

I husdyrproduktionen er der en stor andel af Internationale medarbejdere, hvor formodentlig over halvdelen af vores køer og grise bliver passet af Internationale medarbejdere.

Men også her er der et lønpres, da det kun er muligt at ansætte medarbejdere uden for EU på fodermesterløn, og der er relativt få ansøgere indenfor EU, hvor man kan ansætte på forhandlede danske lønvilkår.


Ledelsesteamet i VKST kan hjælpe med at få beskrevet og forhandlet ordnede forhold for medarbejderne, og dermed sikre tiltrækning og fastholdelse af den nødvendige arbejdskraft. Skal vi også hjælpe dig? Så tag endelig fat i Henrik Søndergaard på telefon 2924 9940 eller en af de andre ledelsesrådgivere.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.